Η ΔΣΘ είναι μια προσέγγιση που βασίζεται σε τρεις αρχές :

  • Στην θεραπεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς προσφέροντας λειτουργικές συμπεριφορές σαν απάντηση σε δύσφορες καταστάσεις
  • Στην διδασκαλία της ενσυνειδητότητας που προσφέρει την εκμάθηση της αποδοχής.
  • Την διαλεκτική προσέγγιση που μαθαίνει τον θεραπευόμενο να συνθέτει αντίθετες έννοιες, όπως την αλλαγή με την αποδοχή.

Η θεραπεία της ΔΣΘ, στοχεύει στην αντιμετώπιση της απορρύθμισης του συναισθήματος (ταχεία κορύφωση συναισθημάτων και απώλεια ελέγχου αυτών). Αρχικά σχεδιάστηκε και χρησιμοποιήθηκε για την θεραπεία των πασχόντων με Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας , ωστόσο σύγχρονες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα της σε ένα ευρύ φάσμα ψυχολογικών παθήσεων όπως ουσιοεξάρτηση, κατάθλιψη και διαταραχές πρόσληψης τροφής. Στην διάρκεια της θεραπείας αυτής, ο θεραπευόμενος διδάσκεται δεξιότητες διαχείρισης και ρύθμισης των αρνητικών συναισθημάτων του που του ενισχύουν πεποιθήσεις αναξιότητας και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Μαθαίνει να αντέχει τα δυσάρεστα συναισθήματα και να αποδέχεται καταστάσεις που δεν αλλάζουν.

Η  ΔΣΘ αποτελείται από :

  • Ατομική ψυχοθεραπεία μια φορά την εβδομάδα
  • Εκπαίδευση σε δεξιότητες με την μορφή ομάδας , με συχνότητα μια φορά την εβδομάδα.  Η ομάδα έχει χαρακτήρα εκπαιδευτικό και όχι ψυχοθεραπευτικό. Οι συμμετέχοντες καλούνται να δοκιμάσουν τις δεξιότητες που μαθαίνουν μέσα στην ομάδα (με παιχνίδια ρόλων) και εκτός ομάδας (ασκήσεις για το σπίτι).  Η εκπαίδευση χωρίζεται σε 4 ενότητες : ενσυνειδητότητα, ρύθμιση του συναισθήματος, αντοχή στο δυσφορικό συναίσθημα και διαπροσωπική αποτελεσματικότητα.
  • Τηλεφωνική παρέμβαση σε περίπτωση που ο θεραπευόμενος χρειασθεί ενίσχυση/περισσότερες οδηγίες στην χρήση των δεξιοτήτων που έχει ανάγκη εκείνη την στιγμή να χρησιμοποιήσει, προκειμένου να αποκλιμακωθεί το συναίσθημα του.