Γενικές Ερωτήσεις

Πως μπορεί η ψυχοθεραπεία να με βοηθήσει;

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με τις ανάγκες του ενδιαφερόμενου. Θα μπορούσε η βοήθεια να αποτελείται από συμβουλές που θα δοθούν με βάση την εμπειρία και τις γνώσεις του θεραπευτή στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Σε περισσότερο βάθος, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να μάθει να αναγνωρίζει και να ελέγχει συναισθήματα και συμπεριφορές που δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις του ή στο επαγγελματικό του περιβάλλον.

Χτίζοντας μια θεραπευτική συμμαχία, ο θεραπευόμενος μπορεί να δημιουργήσει πιο ικανοποιητικές σχέσεις στο περιβάλλον του, να διαχειριστεί καλύτερα καθημερινές προκλήσεις και συναισθήματα που τον κατακλύζουν. Επίσης μπορεί να ξεδιπλώσει τις προσωπικές του δυνατότητες και να απολαμβάνει την ζωή του περισσότερο.

Σε ποιές δυσκολίες θα μπορούσε η ψυχοθεραπεία να με βοηθήσει;

Η ψυχοθεραπεία έχει ευρύ φάσμα δράσης όπου συνεχώς υποστηρίζεται από μελέτες στην ψυχική υγεία. Κάποιες από αυτές, παραθέτονται παρακάτω:

  • Αγχώδεις διαταραχές (κρίσεις πανικού, γενικευμένη διαταραχή άγχους κλπ)
  • Διαπροσωπικές δυσκολίες
  • Διαταραχές της διάθεσης (κατάθλιψη , διπολική διαταραχή)
  • Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής (ψυχογενής ανορεξία, βουλιμία, διαταραχή επεισοδικής υπερφαγίας κλπ)
  • Διαταραχές προσωπικότητας (οριακή, αποφευκτική  διαταραχή προσωπικότητας κλπ)
  • Μετατραυματικό στρες
  • Φοβίες
  • Εξαρτήσεις (ουσίες, τυχερά παιχνίδια, ίντερνετ)
  • Διαχείριση πένθους
  • Συναισθηματικά προβλήματα (ζήλια, θυμός, ενοχές)

Για πόσο καιρό θα χρειαστώ ψυχοθεραπεία;

Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από την προσωπικότητα του θεραπευόμενου, την προσπάθεια που καταβάλλει, την θεραπευτική σχέση που έχει διαμορφωθεί μεταξύ θεραπευόμενου και θεραπευτή και φυσικά από την φύση των προβλημάτων που παρουσιάζονται.

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία και η Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία, κατατάσσονται στις βραχύχρονες μορφές θεραπείας (1-2 χρόνια), ωστόσο για τους παραπάνω λόγους, δεν είναι εύκολο να δοθεί μια ξεκάθαρη απάντηση για την χρονική διάρκεια της θεραπείας.

Μήπως χρειάζομαι φαρμακευτική αγωγή και όχι ψυχοθεραπεία;

Η φαρμακευτική αγωγή σε ορισμένες ψυχικές διαταραχές κρίνεται απαραίτητη, σε κάποιες άλλες αποτελεί συμπληρωματικό στοιχείο στην θεραπεία και σε κάποιες άλλες δεν χρειάζεται. Σε ερευνητικό επίπεδο έχει παρατηρηθεί πως σε διαταραχές όπως χρόνια καταθλιπτική συνδρομή και σε ορισμένες διαταραχές του άγχους θα πρέπει να χορηγείται φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπευτική παρέμβαση καθώς έτσι επιτυγχάνονται πιο σταθερές αλλαγές και καλύτερη πρόγνωση.

Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στην διαχείριση των συναισθημάτων σας (θυμός, ζήλια, άγχος) χωρίς να πλήττεται η λειτουργικότητα σας σε καθημερινές δραστηριότητες τότε πιθανόν να μην χρειάζεστε φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, εάν έχετε συναισθηματικά και σωματικά συμπτώματα που αποτελούν εμπόδιο στην καθημερινή λειτουργικότητα σας (ανικανότητα να εργασθείτε, να μετακινηθείτε κλπ) τότε πιθανόν, η φαρμακευτική αγωγή από έναν εξειδικευμένο ψυχίατρο μπορεί να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των συμπτωμάτων προκειμένου να μπορέσει η ψυχοθεραπεία να λειτουργήσει.